DA LI ĆEMO PONOVO NOSITI MASKE I PRIMATI VAKCINE? Za tri meseca u Braničevskom okrugu 30 posto testiranih pozitivni na novi soj kovida

Broj pozitivnih od korona virusa u Srbiji raste od početka maja ove godine. Apsolutne vrednosti su i dalje niske u odnosu na početak godine i u odnosu na isti period prošle godine.

Od maja do jula, u Požarevcu su testirane 43 osobe. Od ukupnog broja testiranih, 15 je bilo pozitivno na SARS-CoV-2 virus, takozvani flirt. Od 25. jula do danas, dvoje pacijenata je hospitalizovano. Obolelih na respiratoru nema.

Nadzor nad zaraznim bolestima i brojem potvrđenih slučajeva infekcije SARS-CoV-2 u Braničevkom i Podunavskom okrugu kontinuirano sprovodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Prema njihovim podacima, uzevši u obzir oba okruga, Podunavski i Braničevski, u predhodna tri meseca registrovano je 28 obolelih. Očekuje se nastavak rastućeg trenda imajući u vidu situaciju u regionu i Evropi.

Trend rasta broja inficiranih osoba uočava se od početka maja ove godine i nije praćen povećanjem zahteva za pružanjem zdravstvenih usluga u domovima zdravlja i bolnicama.

Međutim, neke od zemalja u regionu, poput Grčke, registrovale su povećan broj prijema obolelih od Covida – 19 u bolnice što, usled boravka velikog broja naših građana u ovoj zemlji tokom leta, može da se odrazi i na epidemiološku situaciju u Srbiji.

Iz tog razloga sprovodi se kontinuiran nadzor nad kretanjem Covid – 19 u našoj zemlji i okruženju i shodno tome planiraju se mere unutar sistema zdravstvene zaštite i u opštoj populaciji, naveli su za “Reč naroda” u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

– Građanima se preporučuju uobičajene mere zaštite od zaraznih bolesti koje se prenose respiratornim putem, kao što su održavanje lične higijene, naročito pranje ruku, provetravanje prostorija u kojima borave, boravak u prirodi, unos dovoljne količine tečnosti i ishrana bogata svežim namirnicama, posebno povrćem i voćem. Ljudima starije životne dobi, osobama sa hroničnim bolestima pluća, srca, bubrega, dijabetesom, malignim bolestima ili drugim hroničnim bolestima koje dovode do smanjenja imuniteta, preporučuje se izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju simptome i znake infekcije organa za disanje. Sagledavajući sve prethodno navedene pokazatelje, za sada nema potrebe za primenom dodatnih mera prevencije i suzbijanja respiratornih virusnih infekcija, osim standardnih mera zaštite od infekcija u zdravstenim ustanovama – naveli su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Poručuju i da Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti ZZJZ Požarevac nastavlja da vrši nadzor i redovno izveštava o epidemiološkoj situaciji, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ koji će shodno tome donositi nove preporuke i dalje mere prevencije, u zavisnosti od dalje epidemiološke situacije.

(Tpknews.com/Reč naroda/I.M.S.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker