RUDNIK “JASENOVAC” NEĆE BITI ZATVOREN: Vučević, Đedovićeva i Vesić u poseti Krepoljinu kod Žagubice

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić posetili su danas rudnik mrkog uglja “Jasenovac” u Krepoljinu kod Žagubice, a premijer je rekao da će ovaj rudnik nastaviti da radi i da će se vrlo pažljivo i brižljivo donositi odluke u otvaranju bilo kog novog rudnika.

Foto: Tanjug

Ovo je jedan od osam rudnika koji posluju u okviru Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica”.

Premijer Vučević je pozdravom “srećno” čestitao praznik rudara i rekao da ono što su najavili prilikom obilaska jednog od Rudnika u sastavu Javnog preduzeća “Resavica” u opštini Despotovac, a to je da će nastaviti da obilaze rudnike u Srbiji.

– Ono što je najvažnije da kažem pred našim rudarima, da je Ministarstvo rudarstva, i energetike, Vlada Republike Srbije u dogovoru sa predsednikom države su doneli odluku da vaš rudnik nastavi da radi i da znate da imate sigurnost i izvesnost – , rekao je Vučević.

Vučević je dodao da će rudnik nastaviti da radi i da nema zatvaranja rudnika u Žagubici.

– Bitni ste nam, važni ste nam, znam da imate mnogo problema, znam da je ovde još zastarelija oprema i još je manji bio nivo ulaganja decenijama unazad, ali znam da vaše porodice žive od ovoga, da vi živite od ovoga, da radite težak, visokorizičan posao. Da je ovo važan posao, a ova fabrika je važna i za samu opštinu Žagubicu i za ovaj deo Braničevskog okruga. I za mene najvažnije je da naši rudari znaju da ih poštujemo iskreno i da će imati podršku da rade. Bez podrške države, Vlade, Resavica bi teško mogla da izdrži pod svim onim okolnostima koje su nasleđene – , rekao je premijer.

On je dodao da veruje da će naredni period dokazati opravdanost ove podrške.

– Moramo biti zahvalni našim rudarima, poštovati naše rudnike, čuvati ih, jer zbog njih imamo i struje i energetsku bezbednost. To je deo nas od srednjeg veka, pa do dana današnjeg i od toga se nećemo odreći – , rekao je on.

Vučević je ponovio da će se odluke o otvaranju novih rudnika donositi vrlo pažljivo.

– Poslednjih 21 godinu samo jedan rudnik je otvoren u Srbiji. Neće biti nikakvo prekopavanje po Srbiji, nego ćemo svaku elementnu odluku donositi nakon detaljnih studija i analiza, pre svega vodeći računa o zdravlju građana, zaštiti životne sredine i naravno ekonomskim interesima. Za naš narod i za našu državu. Ovaj rudnik nastavlja da radi. Neće biti zatvaranja proizvodnje dokle god ima potencijala – , rekao je on.

Dodao je da se nada da će država imati sredstava da rastu i plate.

– Pošto znam da nisu visoke i svakako bi trebale da budu veće. I ne samo za vas koji ste u jamama, nego i za one ljude koji rade druge poslove, koji su isto neizostavni deo čitavog lanca proizvodnje i dobijanja uglja, a iz tog uglja nam rade termoelektrane, a baš iz tih termoelektrana dobijamo struju – , rekao je premijer.

Vučević je istakao da je zahvalnost rudarima trajna i dodao da dokle god je ova politika odgovorna za državu Srbiju, zajedno sa predsednikom republike će se čuvati zdravlje rudara i da će se oni poštovati i da je to najvažnija poruka koju je želeo da prenese svim rudarima.

– Vidim da su teži uslovi nego gde sam bio pre dva dana. Svuda su teški, ovde su još nešto usloženiji – , rekao je on.

Prvi radovi na eksploataciji uglja u području Krepoljinske ugljonosne zone datiraju još iz vremena pre Prvog svetskog rata, kada su meštani počeli da kopaju ugalj sa izdanka za svoje potrebe, i od tada se eksploatacija odvija sve do danas.

Rudnik “Jasenovac” spada u manje rudnike ali je, po karakteru svog privređivanja i ulozi u ukupnoj strukturi privrede Opštine Žagubica, najznačajnija organizacija na tom području.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker