VELIKI PROTEST PROSVETARA U BEOGRADU: “Za Tabaković i Đukić Dejanović ima novca, a za nas ne” (VIDEO)

Članovi četiri reprezentativna prosvetna sindikata iz cele Srbije otpočeli su danas u podne protest ispred Skupštine grada Beograda i na taj način podsetili Vladu da neće odustati od svojih zahteva, koji se tiču poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u školama i predškolskim ustanovama.

Foto: Ditektno

U većini škola danas nema nastave, dok su se pojedine odlučile na skraćeni rad. Nakon govora predstavnika sindikata, planirana je šetnja do zgrade Ministarstva prosvete.

Veliki broj ljudi okupio se ispred Skupštine, a početak protesta zakazan je u 12 sati.

Nose transparente na kojima piše “Opet ste nas prevarili”, što je i slogan ovog drugog protesta.

“OBEĆAVALI VEĆE PLATE, PA NAS PREVARILI”

Mirijana Gašić, portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da su ih prevarili. Letos su obećavali veće plate.

Protest prosvetara

-Kažu da radimo manje. Ko radi manje? Dok su se drugi radovali Olimpjjadi i pratili je, naši učenici iz gimnazija osvajali su medalje. Kažite nam, ko je tu decu pripremao i naučio ih znanju? Da li su se ugledali na rečnik onih koji nas predstavljaju u Skupštini? Ko radi subotama i nedeljama kada pripremamo decu za takmičenja? Opet su nas prevarili – , kaže Mirijana Gašić.

“NEMOJTE NAM SLATI MOĆNIKE”

Trajković podseća da mnoge vaspitačice rade na određeno vreme i po 10 godina.

– A šta nam država nudi? Solidarnu pomoć i novogodišnju nagradu. Dobili smo nekih 10.000 dinara 2022. godine, a neki nisu ni dobili solidarnu pomoć. Mi ustvari i nećemo solidarnu pomoć, hoćemo povećanje plate. Šaljem poruku direktorima i pravnicima predškolskim ustanovama koji su prethodnih dana vršili pritisak na nas – nemojte nam slati moćnike iz opštine, MUP-a – naveo je on.

“PRETNJE IZ MUP-a, PA PREKO DIREKTORA”

Merlin Trajković, predsednik Odbora delatnosti predškolskih ustanova, kaže da im je obećano da će graditi vrtiće, a da to nije ispunjeno.

– Imamo puno dece u grupama. Premijer nam kaže da nemamo pravo da štrajkujemo i da kršimo zakon. A mi poručujemo njima da i oni krše mnoge zakone, ali njima niko ništa ne može. Kada smo najavili protest, zvali su nas iz MUP-a i pretili, pa preko direktora, na sve moguće načine, a onda nas pitaju zašto zatvaramo vrtice? Želimo priznavanje stručne spreme vaspitača. Izašli smo na ulice i zatvorili vrtiće zbog naše dece. Nismo mi zatvorili njima vrata, nego država – objašnjava ona.

“DRŽAVA JE JE ĆUTALA KADA JE UČENIK PREBIO PROFESORA”

Predsednik sindikata Vojvodine Milan Trbović obratio se okupljenima i kaže da mu je žao što se država ovako ophodi prema prosvetnim radnicima.

– Skoro godinu dana nisu u stanju da izglasaju izmenu i dopunu Krivičnog zakonika. Prošlo je godinu dana od potpisivanja Protokola. Vreme prolazi, a prosvetni radnici i dalje nisu zaštićeni. Prisetimo se prošle godine kada je učenik prebio profesora, a država ćutala – podseća Trbović.

Foto: Direktno

Dodaje da je ove godine u junu majka pretukla profesorku i da je i tada država ćutala.

– 6. septembra opet nasilje – učenik baca klupu na nastavnicu muzičkog, a šta kaže na to ministarka? Da je najvažnije da je hitna pomoć pozvana. Gde je ta empatija – pita se ovaj profesor.

POZIV BRNABI I MALOM DA SE PRIDRUŽE PROTESTU

Profesori Pete beogradske gimnazije pozivaju bivše đake Anu Brnabić i Sinišu Malog da im se pridruže na protestu. Oni su, dakle, bili đaci ove škole.

Protest prosvetara

“NOVCA IMA ZA PARADU ŠUNDA I KIČA, NACIONALNI STADION…”

Sindikalka Vesna Vojvodić navodi da novca ima za nacionalne stadione, naoružanja, jelke na trgovima, parade šunda i kiča, leteće automobile…

– Novca ima za malo procentualno povećanje guvernerke od preko 100.000, ima i za ministarku prosvete. A za nas – nema – kaže Vojvodić.

Pošto su okupljeni čuli da je pomenuta guvernerka NBS, počelo je skandiranje i uzvik “auuuuuuu”.

Na protest su došli zaposleni iz različitih škola sa teritorije Srbije – iz Smedereva, Lazarevca, Bajine Bašte, Čačka, Jagodine, Ćuprije, Šapca, Ljiga…

(Tpknews.com/Direktno)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker