UNOSAN BIZNIS ZA STANARE: Zakup krova za 5G mrežu u Velikom Gradištu naplaćuju više hiljada evra

Na pojedinim stambenim zgradama u Velikom Gradištu godinama unazad mogu se videti postavljene antene i oprema mobilnih i kablovskih operatera.

Foto: Arhiva

Za te namene, mobilni i kablovskih operateri stambenim zajednicama plaćaju zakup, koji godišnje iznosi i do 7.000-8.000 evra, a s obzirom da je usvojena državna strategija za 5G mrežu u Srbiji, ta cifra može da se i udvostruči.

Zahvaljujući tako visokim sumama, stanari nekih stambenih zajednica ništa i ne uplaćuju na račun, jer od zakupa imaju dovoljno para za sve planirane radove.

Podsetimo, Vlada Srbije je, na sednici održanoj 8. avgusta, usvojila Strategiju razvoja sistema elektronskih komunikacija u Republici Srbiji do 2027. godine.

U njoj se ističe da je za početak uvođenja 5G mreže u Republici Srbiji neophodno da budu ispunjeni određeni preduslovi.

– Mera uvođenja 5G mreže u Srbiji obuhvata pripremu regulatornih okvira i bezbednosnih standarda, ključnih za implementaciju naprednih 5G mreža, kao i nastavak izgradnje optičkih spojnih puteva u gradskim sredinama i ruralnim predelima – , navodi se u Strategiji.

U Srbiji je do sada, navodi se, pored preraspodele radio-frekvencijskih opsega, uspostavljen i regulatorni okvir, „koji predstavlja dobru osnovu za nastavak aktivnosti na ovom polju“.

– Uvođenje 5G mreže će omogućiti brže internet veze, veću pouzdanost, smanjenje kašnjenja u mreži, podršku za raznovrsne inovativne aplikacije. Time se otvara put ka unapređenju komunikacija u svim sektorima društva i bržem privrednom rastu – , ističe se u Strategiji.

(Tpknews.com/I.M.S.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker