REKA VERSKIH FANATIKA U TUMANU: Obeležena desetogodišnjica otkrivanja moštiju Svetog Jakova (VIDEO)

U manastiru Tumane svečano je obeležena desetogodišnjica otkrivanja (obretenja) moštiju Svetog Jakova, kada su mošti sveca nakon liturgije u tom manastiru bile litijski prenete kroz narod.

Foto: SPC

Arhiepiskop požarevački i mitropolit braničevski Ignatije služio je u nedelju svetu arhijerejsku liturgiju tokom kojem su sasluživali mitropolit bitoljski Petar, arhiepiskop i mitropolit vranjski Pahomije, mitropolit tetovskogostivarski Josif, arhiepiskop kragujevački i mitropolit šumadijski Jovan, arhiepiskop romulijansko-zaječarski i mitropolit timočki Ilarion, episkop toplički Petar, kao mnogobrojno sveštenstvo i monaštvo iz više pomesnih pravoslavnih crkava.

U litiji posle liturgije učestvovalo je više od hiljadu ljudi. Povodom ovog događaja, u manastiru je 10. oktobra prikazan i dokumentarni film “Sveti Jakov Tumanski” reditelja Boška Milovanovića, koji je istakao ključne momente iz života ovog sveca.

Sveti Jakov odnosno Radoje Arsović rođen je 1894. u selu Kušići nadomak Ivanjice. Nakon obrazovanja u Srbiji, u Francuskoj je uspešno završio studije i stekao dva doktorata iz filozofije na Sorboni, a iz prava u Mompeljeu.

Takođe, 1929. bio je imenovan za ambasadora Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj.

Tridesetih godina prošlog veka kada je upoznao Svetog vladiku Nikolaja i bogomoljački pokret, napustio je diplomatsku službu i posvetio se monaškom podvigu. U decembru 2014. sa blagoslovom vladike braničevskog Ignjatija, otvoren je njegov grob i mošti su bile cele i netruležne.

Srpska pravoslavna crkva od 2017. ga proslavlja kao svetitelja pod imenom prepodobni Jakov Novi Tumanski.

Preminuo je 1946. godine i sahranjen je u manastiru Tumane.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Nisu ovo verski fanatici. Verski fanatici su muslimani, koji odlaze u Meku i Medinu. Pravoslavci koji dolaze u Tumane, samo su obične ovce.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker