SRPSKI TEKSAS: Spremajte lopate, da u Braničevskom okrugu zgrćemo pare

Za Požarevac se može reći da je i grad nafte. Bušotine, Bradarac i Maljurevac učinile su da ovaj deo Braničevskog okruga liči na Teksas. Narod ne zna šta će s parama od crnog zlata, ne zna više na šta da ih troši. Jednostavno, ovde se živi kao u Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji… ma, ludilo.

Foto: Rojters

U Požarevcu su najveće plate, znatno iznad republičkog proseka. A bogami i u Kikindi i Zrenjaninu… gde su još bogatija naftna polja. Ušla lova, ulice, parkovi, vodovod i kanalizacija su dovedeni do perfekcije. Svi stanovnici imaju besplatan prevoz, besplatnog zubara i porodičnog lekara. Svaka kuća ima internet o trošku opštine.

Šta znači kad imaš naftu, kad te Bog pogleda. Tako će i ovi u Loznici za koju godinu, čim krene vađenje litijuma. Vođa kaže, a bratija ponavlja – litijum je naša nafta.

Rizikujem da me Požarevljani i Vojvođani zamrze što se šegačim na njihov račun. Znaju oni kako im je, ali sam hteo da pokažem na konkretnim primerima da onaj ko ima kakvo blago ispod zemlje nije i neće biti automatski bogat. Iako to sugeriše državni vrh, koji iz petnih žila lobira za „Rio Tinto“.

Dužan sam ovde da se izvinim Požarevljenima, koji su u 2023. imali za tridesetak hiljada manje plate nego ovi u Beogradu, a za republičkim prosekom zaostajali su pet, šest hiljada, zavisno od meseca obračuna. Tako je i sa Zrenjanincima, čije su plate identične onima u Požarevcu.

I Kikinda je u sličnoj situaciji. Tamo se godišnje izvadi 40 odsto od ukupne proizvodnje nafte u Srbiji. To je cirka pola miliona tona tečnog zlata, plus gas. Od toga Kikinđani dobiju simboličnih tri, tri i po miliona evra. Rudna renta je mizerna (tri odsto umesto zakonom propisanih sedam), a država od toga uzme polovinu.

Kao i svako drugo rudarenje, i vađenje nafte ostavlja posledice po okolinu. Mnogi smatraju da je zbog agresivnog metoda eksploatacije Zrenjanin zapao u probleme sa pijaćom vodom. Zatim, raubuju se putevi, jer naftu treba dopremiti do rafinerije, a zna da bude i eksplozija, incidenata. Zagađuje se okolina.

Sve to trpi lokalna zajednica, kojoj pripada mizerni deo od tog bogatstva. Najveći deo odnose većinski vlasnici NIS-a koji, recimo, u svojoj matičnoj zemlji plaćaju rudnu rentu 22 odsto. Tako siromašna Srbija poklanja „braći“ Rusima desetine miliona evra godišnje.

Ima i u svetu sijaset primera da tamo gde su nalazišta, gde se eksploatiše nafta narod živi u bedi. Recimo u Venecueli, koja je po proizvodnji i procenjenim rezervama među deset najjačih država. U toj zemlji nastavnici u školama rade za 20 dolara, a minimilac je ispod deset.

Uzmimo, na primer, giganta u proizvodnji nafte i gasa – Rusiju. Prosečna plata prema podacima za jun prošle godine iznosila je 730 evra (manja nego u Srbiji) dok su penzioneri u proseku primili 186 evra. Skromno.

Priča je mnogo složenija nego što srpske vlasti hoće da nam predstave rudarenje. Novac uglavnom ide onima koji eksploatušu nalazišta, zatim prerađivačima i trgovcima.

Ekonomista Boško Mijatović je izračunao da bi, prema projekcijama proizvodnje, Srbiji na ime rudne rente od litijuma ostajalo jedva 31 milion evra godišnje. Računao je po trenutnim cenama, a one iz godine u godinu padaju, smanjuje se potražnja.

Doktor ekonomije je izveo zaključak da sve to „nije vredno ni najmanjeg rizika“ koji bi nam rudnik u Gornjim Nedeljicama doneo.

Lobisti za litijum govore o brdu para, prave bućku, ne bi li nas upecali kao somove. Omiljeni im je primer Norveške, koja je iskoristila naftu pa postala bogata zemlja. Tačno, ali je i uređena, profit ne odnose strane kompanije, a korupcije gotovo da nema. Za razliku od korumpirane Rusije i Venecuele.

Mi smo po korupciji među liderima u Evropi, a i u svetu smo jak igrač (104 mesto od 180 zemalja). Zato se i gura podmitljiva priča sa litijumom, to ne ide jedno bez drugog.

Samo kad bi prepolovili korupciju, država bi nam bila bogatija za stotine miliona, čak i milijarde evra. Za to ne treba ni jedan jedini rudnik. Treba metla, a ne lopata.

(Autor: Milenko Vasović/Nova.rs)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker