SVE JE SAMO VARKA?! “Dandi” na Homolju ne traži zlato, traži uranijum?!

U najnovijim dešavanjima koja su izazvala pažnju javnosti, spekuliše se da kompanija “Dandi” možda ima skrivene motive za svoje aktivnosti na Homolju. Dok je prvobitno najavljeno da će se vršiti eksploatacija zlata, pojavile su se glasine da bi prava meta mogla biti uranijum.

Foto: Shutterstock

Homolje, oblast poznata po svojim prirodnim lepotama i kulturnom nasleđu, poslednjih godina privukla je interesovanje rudarskih kompanija. Kompanija “Dandi” započela je radove uz obećanja o navodnom ekonomskom prosperitetu.

Međutim, nedavno su se pojavile glasine koje sugerišu da kompanija možda traži uranijum, a ne zlato. Neki izvori iz rudarske industrije tvrde da su primetili neuobičajene sigurnosne mere i dodatnu opremu koja navodno nije potrebna za eksploataciju zlata.

– Postoje naznake da bi se moglo raditi o nečem drugom osim o zlatu. Međutim, ove informacije nisu potvrđene i potrebno je dalje istražiti situaciju – , kaže jedan izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Ove glasine su izazvale zabrinutost među lokalnim stanovništvom zbog potencijalnih ekoloških posledica i mogućeg zagađenja. Uranijum je poznat po svojoj radioaktivnosti, a nepravilno rukovanje njime može imati ozbiljne zdravstvene i ekološke posledice.

Lokalni aktivisti i ekološke organizacije pozivaju na oprez i zahtevaju nezavisnu istragu kako bi se utvrdile sve činjenice. Ekološke organizacije već su pokrenule inicijativu za obustavu svih rudarskih aktivnosti.

– Naša zajednica ima pravo da zna šta se dešava. Zahtevamo potpunu transparentnost i zaštitu naše prirode i zdravlja – , rekao je jedan od aktivista.

Dok se situacija razvija, javnost će pažljivo pratiti svaki korak kompanije “Dandi” i reakcije nadležnih institucija. Da li su glasine tačne i šta to znači za budućnost Homolja, ostaje da se vidi. Jedno je sigurno – bitka za istinu tek je počela.

(Tpknews.com/Jovana Petković)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. ima li ikoga odavde, a da ne zna da na delu od Dunava, preko Golupca do Lješnice, pa zatim širem ka delu područja Majdanpek-Žagubica postoje ležišta radioaktivnih minerala, stena…rude

    to znaju i komšije preko Dunava, jer imaju i oni

    ima i uglja, gasa…pa i nafte

    to se zna najmanje već 50 godina

    pa šta… to ne znači nužno da ih treba kopati

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker