ŠTRAJK PROSVETARA POČINJE 4. NOVEMBRA: Časovi se prvo skraćuju u Beogradu i Požarevcu

Od 4. novembra školski časovi će biti skraćeni na 30 minuta, a prve nedelje u štrajku će biti škole u Beogradu i Požarevcu. Prosvetari pozivaju svoje porodice da dođu na veliki protest koji će prethoditi štrajku, a koji će biti održan 1. novembra u Beogradu.

Foto: D.N.

Predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika objavili su kako će izgledati zakonski štrajk u školama, koji će početi od ponedeljka, 4. novembra, odnosno da će časovi trajati 30 minuta, a da će prvu radnu nedelju u štrajku biti škole u Beogradu i Požarevcu.

Štrajku će prethoditi potpuna obustava rada u školama u petak, 1. novembra i veliki protest u Beogradu, kome će prisustvovati zaposleni u obrazovnim ustanovama iz cele Srbije.

– Pozvaćemo i naše porodice i našu decu da budu prisutni na tom protestu. Želimo da pokažemo Vladi da i mi imamo svoje porodice koje zavise od naše zarade. Takođe ćemo uputiti poziv roditeljima, dekama i bakama da se i oni priključe – , rekao je Danilo Gligorić, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Gligorić je precizirao da će štrajk u zakonskim okvirima podrazumevati skraćenje časova na 30 minuta.

Planirano je da se od 4. do 8. novembra štrajkuje u Beogradu i Školskoj upravi Požarevac. Budući da u prestonici ima veliki broj škola odustalo se od prvobitne ideje da se u istom trenutku štrajk sprovodi u četiri školske uprave.

Naredne nedelje, u zakonskom štrajku će biti Novi Sad, odnosno Vojvodina i škole s područja školske uprave Valjevo.

Treće nedelje novembra časovi će biti skraćeni u školama s područja Niša, Vranja, Leskovca, Zaječara, kao i u Školskoj upravi Kruševac, a četvrte nedelje u centalnoj i zapadnoj Srbiji, to jest u školama u Kraljevu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Kragujevcu, Užicu i Prijepolju.

Konferencije za novinare biće organizovane četvrtkom u jednom od većih gradova. Ako u međuvremenu dođe do usvajanja budžeta koji nije povoljan za zaposlene u prosveti biće organizovani dodatni protesti, a štrajk će biti „zaoštren“.

Gligorić je ukazao da ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović posredstvom medija poziva sindikate obrazovanja na nastavak pregovora, ali da zvaničnog poziva i dalje nema, čime se u javnosti samo predstavlja da Ministarstvo prosvete želi da razgovara.

– Mislim da oni nemaju snage da organizuju sastanak, jer Vlada, a pre svega Ministarstvo finansija, sprečavaju taj susret jer nemaju šta da nam ponude. Očekujemo poziv i naredne nedelje, imamo svoje zaheve koji su razumni, ali Vlada ne želi da ih ispuni jer se plaši reakcije drugih sindikata i pokušava da istera svoju volju do kraja i da disciplinuje radnike u javnom sektoru, a posebno u prosveti – , istakao je Gligorić.

On je ocenio da su zahtevi prosvetnih radnika razumi i da Vlada može finansijski da ih izdrži, „jer je novac koji se deli na raznim strana mnogo veći od sredstava koje traže prosvetni radnici“.

Komentarišući podršku nekih direktora škola Gligorić je istakao da su i oni sami nezadovoljni jer rade izuzetno važan i odgovoran posao, a takođe su malo plaćeni.

Ocenio je da su direktori veoma osetljivi na položaj svojih prvih saradnika u školama – psihologa i pedagoga, koji, pored razrednih starešina, nose rad škola, a zaostaju i po platama i po statusu u školama i društvu.

Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika traže da početna plata nastavnika od 1. januara 2025. bude jednaka prosečnoj republičkoj zaradi, dok Vlada nudi povišicu od 12 odsto nastavnicima, a osam odsto svim ostalim zaposlenim u obrazovanju.

Sindikati traže i hitno otpočinjanje pregovora o ceni rada za 2025. godinu i o Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika, jer postojeći ističe na proleće.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker