POLAKO I SIGURNO NA PETAK 13: Procedura uvođenja 5G mreže u Srbiji je počela (VIDEO)

Ministar informisanja i telekomunikacije Dejan Ristić označio je danas u Novom Sadu početak procedure uvođenja 5G mreže u Srbiji.

Foto: Profimedia

– Na sajtu Ministarstva informisanja i telekomunikacija upravo je objavljen predlog Pravilnika o minimalnim kriterijumima za uvođenje 5G i on je od danas na javnoj raspravi od 30 dana – , rekao je ministar na panelu „Pametna infrastruktura za povezivanje gradova budućnosti“ na Novosadskom sajmu, u organizaciji Ninamedije i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Kako je objasnio, posle toga će on potpisati taj pravilnik i time se uspostavljaju minimalni kriterijumi. Nakon toga RATEL sprovodi međunarodnu aukciju i od maja sledeće godine biće uvedena 5G postepeno na čitavoj terotiriji Srbije.

Ristić je podsetio da je zvanično prvi 5G u Evropi uveden u Srbiji, u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari pre desetak godina, ali da se onda zastalo radi analiza domaćih i stranih stručnjaka.

– Upravo smo odabrali ovaj događaj da pokažemo kako nam je obrazovanje veoma važno a pošalili smo se i sa petkom 13. da pokažemo da ne mora da bude baksuzan dan – , naveo je Ristić.

Ministar je najavio izradu Nacta zakona o širokopojasnoj infrastrukturi, koji će obuhvatiti najnovije direktive i regulative Evropske unije i međunarodne strandarde.

Dodao je i da resorno ministarstvo privodi kraju prvu fazu uvođenja širokopojasnog interneta u Srbiji, i uvođenja interneta putem optičkog kabla, koja obuhvata oko 1.500 kilometara i 300 naselja i koja će biti okončana naredne godine.

– To su ruralne sredine i upravo radimo poslednje pripreme za drugu fazu, koja će obuhvatiti 4.000 kilometara i 600 ruralnih naselja, što znači da tamo gde komercijalni operateri nemaju interes da uvode internet i mobilnu telefoniju to radi država – , precizirao je Ristić.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker