POČINJE PRIJEM ZAHTEVA ZA PRIKLJUČENJE: Puštena u rad gasovodna mreža u Velikom Gradištu

U Velikom Gradištu je zvanično puštena u rad gasovodna mreža duga 65 kilometara, zajedno sa pratećim stanicama i objektima. Ovim je obezbeđen priključak za šest hiljada domaćinstava i pravnih lica, a prvi korisnici gasa biće osnovna škola, vrtić i sportska hala koji za te potrebe već imaju izgrađen gasni generator.

Foto: Promo

Puštanjem u rad sistema stekli su se uslovi da se započne procedura priključenja za sve zainteresovane, a opština je pozvala građane i firme da podnesu zahtev.

Realizacija ovog projekta predstavlja perspektivu daljeg razvoja opštine Veliko Gradište, ali će obezbediti i mogućnost stabilnog i adekvatnog snabdevanja neophodnim energentom kao što je gas, kao i doprinos očuvanju kvaliteta vazduha i same zaštite životne sredine, navode iz opštinske uprave.

– Veliki je ovo dan za opštinu Veliko Gradište jer imamo ambicije da razvijamo turizam, imamo Srebrno jezero, hotele, restorane, najavu za gradnju zatvorenog bazena i dva nova hotela i to je perspektiva dovođenje gasa u ove objekte. Plus svi oni koji već posluju kod nas. Nadam se do kraja godine biće priključeno preko hiljadu domaćinstava čime će se znatno smanjiti i zagađenje vazduha – , rekao je Dragan Milić, predsednik opštine.

Projekat gasifikacije u ovoj opštini počeo je 2016. godine i realizovao ga je “Srbijagas”.

Direktor ovog javnog preduzeća, Dušan Bajatović, poručio je u Velikom Gradištu da Srbija neće biti u zoni nedostatka energenata.

– Neće biti nestašice gasa na srpskom tržištu u narednoj grejnoj sezoni. Teško jeste, zbog plaćanja i zbog transporta ali za sada, zahvaljujući našim partnerima koji nisu samo iz Rusije jer radimo i sa Azerbedžanom, Turskom, Bugarskom, Grčkom, Mađarskom, ne očekujem probleme u snabdevanju Srbije što se tiče količina. S druge strane naši ugovori su takvi da neće biti bitnih promena ni u ceni gasa, osim ako se ne desi onaj poremeđaj kao pre dve godine, ali to ne očekujemo jer je taj poremećaj bio plod namerno proizvedene krize posle miniranja Severnog toka – , rekao je Bajatović.

Ocenio je da proces gasifikacije u Srbiji teče dobro i najavio Pirot i Valjevo kao gradove u kojima će uskoro biti gasa.

– Od 2009. urađeno je preko 19.000 kilometara gasovodne mreže u Srbiji, ne računajući diversifikaciju, što je značajno više nego ranije. Na godišnjem nivou to je oko 60 miliona evra i nije mala investicija – , kazao je on. Upitan da li će biti povlašćenih socijalnih kategorija za priključak na gas, negirao je tu mogućnost za sada.

Cena priključka je 780 evra na tri godine, to je 20 evra mesečno i to nije mnogo, ne postoji kategorija socijalno ugroženih za priključak, već samo za cenu gasa, kazao je Bajatović.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker