PITANJA KOJA MUČE POLICIJU: Poštovani ministre, Ivice Dačiću, izvolite, Vi ste na potezu!

Dužan sam da Vam se zbog aktuelnih dešavanja, zbog kolega policajaca koji savesno obavljaju svoju dužnost, i zbog građana Srbije, obratim javno, u nadi da nas nećete uskratiti za odgovore na pitanja koja nas muče.

Foto: Privatna arhiva

Da li Vam je poznato da je zahvaljujući namernim, a može biti i slučajnim propustima Vašeg pomoćnika i načelnika beogradske policije Veselina Milića, u organizaciji rada beogradske policije na polju kako prevencije tako i represije kriminala u noći rušenja u Savamaloj, MUP Srbije sada dužan da preduzeću ISKRA isplati štetu u iznosu od oko 4.5 miliona evra?

Da li Vam je poznato da apsolutno niti jedna službena radnja od strane policije nije izvršena na rejonu Savamale u periodu od nekoliko sati koliko je trajalo rušenje?

Da li ste svesni da je ključni čovek za organizaciju rada na teritoriji grada Beograda u tom momentu bio Vaš pomoćnik i još uvek aktuelni načelnik Beograda Veselin Milić?

Da li smatrate da bi ste trebali da ga pozovete na odgovornost zbog ovih katastrofalnih propusta, ili će se sve okončati po principu “RUKA RUKU MIJE” i “VRANA VRANI OČI NE VADI”?

Da li smatrate da je sramotno da ponovo praznimo budžet Republike Srbije koji teškom mukom pune poreski obveznici Srbije, tj njeni građani? Pa već smo isplaćivali milijarderske propuste u radu Bajatovića u SRBIJAGASU, Grčića u EPS-u, zbog kojih bi protiv istih trebala da se vodi istraga, a ne da oni i dalje nesmetano i u istom tempu vedre i oblače po državnoj upravi i društvenim preduzećima… Da li ste Vi iz ove priče ili ste iznad ovih postulata koji čine temelj neefikasnosti državne uprave u kritičnim momentima?

Da li mislite da ne bi bilo loše da se pričinjena šteta firmi ISKRA ne plati iz budžeta MUP-a, već da se ista kroz određene zakonske postupke, eventualno kompenzuje ustupanjem istoj stan Veselina Milića u ulici Neznananog junaka broj 23, u zgradi koja je zapravo Šilerova naših dana, pri čemu taj stan i vredi približno toliko – oko 5 miliona evra? Kaže čovek da je za stan podigao kredit a kako je to moguće ako je zgrada u postupku legalizacije i zidana bez građevinske dozvole? Kako načelnik Beograda nije prijavio investitora za krivično delo Zidanje bez građevinske dozvole, a morao je to jer je to krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti? Da li je on ovde u Zloupotrebi? Kako je moguće da je preko 20.000m2 sazidano bez dozvole u samom centru najprometnijeg dela Dedinja, a da ne postoji niti jedna prijava građevinske inspekcije ili pokušaj da se obustave radovi? Da li je u pitanju korupcija, ili kratkovidost organa kontrole?

Da li znate da upravo sledeći tekst stoji u obrazloženju presude Privrednog suda: “MUP je shodno Zakonu o policiji odgovoran “za ostvarivanje bezbednosti, za organizaciju rada svojih policijskih stanica/ispostava i da u organizovanim ispostavama vrši policijsku delatnost koja podrazumeva i prevenciju do vršenja krivičnih dela i zaštitu lica i imovine.”

Nema dokaza da je u noći 24/25. jun 2016. MUP kao organ za čiji zakoniti rad odgovara tužena (država) preduzeo mere koje je bilo dužan prema Zakonu o policiji i podpropisima. Izostanak preventivnog delovanja na sektoru, kao i ma kakve policijske zaštite, na lokaciji na kojoj je najmanje 20 NN lica sa fantomkama i radnom mehanizacijom porušilo veći broj objekata, ograničilo kretanje radnicima na obezbeđenju, ugrozilo ličnu i imovinsku bezbednost, ne može se podvesti ni pod jedan osnov koji bi isključio odgovornost tužene, koja u periodu dužem od dva sata (koliko je trajalo rušenje) nije preduzela niti jednu policijsku meru.

Da li ste ministre Dačiću, upoznati sa činjenicom da ni dan danas, nakon 8 godina od rušenja, nije identifikovano niti jedno lice koje je učestvovalo u rušenju Savamale, niti je utvrđeno vlasništvo nad ijednim bagerom koji su dva sata nesmetano rušili zgrade po Savamaloj? Zar to nije katastrofalna organizacija rada policije na nivou grada Beograda, kako po pitanju rada uniformisanog, tako i po pitanju rada operativnog, odnosno kriminalističkog dela policije? Isti ti ljudi i dalje su u vrhu beogradske policije. Da li smatrate da oni treba i dalje da budu tu?

Da li se slažete da je dodela raznoraznih ordenja tim i sličnim pripadniciima MUP-a zapravo čin podstrekivanja na nemar, nerad, i služenju određenim centrima moći a ne interesima građana Srbije u celini, da je to čin obezvređivanja svega onoga što se policajci uče da postanu kroz složeni sistem školovanja, da je to jedna praksa koja se mora ukinuti?

Da li smete da bilo šta promenite ili ćete sebe da ograničite na najbezazlenije, figurativno vršenje ove ministarske pozicije?

U rukama držite najmoćniji državni aparat. Da li ste spremni da ga upotrebite na najbolji mogući način za dobrobit građana Srbije?

Ministre Dačiću, izvolite, Vi ste na potezu.

(Diplomirani oficir policije, predsednik Odbora za borbu protiv kriminala i korupcije NPSS, kapetan Rajević Zdravko)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker