PESMA JE ŽIVOT VLAHA: U Negotinu održan dvodnevni 15. Internacionalni festival vlaške muzike

U Negotinu je održan dvodnevni 15. Internacionalni festival vlaške muzike – Gergina, koji je organizovalo istoimeno udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha.

Foto: Promo

Prvog dana u takmičarskom delu nastupalo je 18 učesnika i Dečji folklorni ansambl KUD “Petar Radovanović” iz Zlota, dok je drugog dana u revijalnom delu bilo 16 učesnika, a nastupali su i etno-grupa Gergina iz Negotina, Duvački orkestar Bononia iz Vidina u Bugarskoj i KUD “Vuk Karadžić” iz Stamnice kod Petrovca na Mlavi.

U takmičarskom delu nastupilo je sedam mladih vokalnih solistkinja iz Osanice, Zlota, Zaječara, Korbova, Dubočana, Kupuzišta i Dubove iz Rumunije i 11 instrumentalista na harmonici, duduku, saksofonu, klarinetu, fruli i trubi, koji su došli iz Bučja, Urovice, Prahova, Osanice, Duboke, Osnića, Topolnice, Kladova, Velike Vrbice, Bora i Klokočevca. Oni su se nadmetali za najboljeg vokalnog solistu, najboljeg instrumentalistu, najboljeg izvođača vlaške muzike van Srbije i najboljeg takmičara festivala koji dobija plaketu “Božidar Janucić”.

Pred prepunom salom program je otvorila Vladica Dinulović iz Kobišnice izvodeći na listu kompoziciju “Gergina, Gergina”. Festivalu su prisustvovali predstavnici Opštine Negotin i Crkvene opštine Negotin, a u publici je bilo i puno naših ljudi iz dijaspore. Prvog dana izvođače je pratio orkestar Bobana Pecića, a drugog orkestar Slobodana Pecića.

Pred publikom su se našli i neki od ranijih pobednika Gergine, dobitnici plakete “Božidar Janucić” poput vokalne solistkinje Anastasije Todorović i violiniste Nikole Prvulovića, a svi u sali su uživali u nastupima kavaliste i gajdaša Milana Ducića iz Zaječara, frulaša Stefana Radovanovića iz Bora, vokalnih solistkinja Dragane Jeremić i Danijele Pražić iz Kladova, Nikoline Pražić iz Korbova, harmonikašice Danijele Predić iz Kučeva i drugih izvođača.

Foto: Promo

Najbolji takmičar je Ljubomir Handel iz Urovice. Njemu je pripalo odličje koje nosi ime velikog violiniste Božidara Janucića. Najbolji instrumentalista ove godine je Stefan Mladenović iz Kladova. Među vlaškim pevačima najbolja je bila Marina Marić iz Osanice kod Žagubice. Za najbolju vokalnu solistkinju izvan Srbije je bila proglašena Eleonora Medana Piržan iz Dubove u Rumuniji.

Njih je izabrao stručni žiri koji su činili prof. dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, Marija Vitas, etnomuzikološkinja, i Maja Stojanović, profesorka Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u Negotinu.

Novica Janošević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha, ističe da mu je veoma drago što deca čuvaju nacionalnu kulturu.

Novica Janošević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha/Foto: Promo

– Ovo što vidimo i čujemo je dokaz da ne treba da brinemo za budućnost, jer će se naša kultura sačuvati, a naš vlaški narod opstati. Mi smo jedno kulturno bogatstvo u mozaiku različitih kultura Republike Srbije i to je ono što ima nemerljivu vrednost za jednu državu – kaže Janošević.

Ljubomir Handel iz Urovice kod Negotina je ovogodišnji nosilac plakete koja nosi ime poznatog violiniste Božidara Janucića, dok najbolje ocenjeni instrumentalista na festivalu je saksofonista Stefan Mladenović iz Kladova.

(Tpknews.com/Vesti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker