OPREZ: Srpsko tržište preplavljeno „falsifikovanim“ medom

Prema procenama Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), godišnje se na rafovima nađe 1.000 tona falsifikovanog meda. A kako stručnjaci tvrde, taj med „pčelu nije video, a neki od njih mogu da budu opasni po zdravlje jer sadrže hemiju, veštačke boje i šećere od trske, kukuruza i repe”.

Med / Foto: Profimedia.rs

Dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), kaže da je upravo zbog toga prošlog meseca formirana Komisija za stručnu procenu posebnih svojstava poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i utvrđivanje ispunjenosti uslova za korišćenje oznake kvaliteta „srpski kvalitet“. Tako će, navodi on, tržište da se uredi i kupci će biti sigurni da je ono što kupuju proizvedeno u Srbiji i kontrolisano.

– U Srbiji imamo mnogo neipsravnog meda na tržištu, da ne kažem falsifikata. U njih spada svaki med koji nije u skladu sa važećim Pravilnikom o kvalitetu meda. Istovremeno, može pod imenom med da se prodaje nešto što pčelu nije videlo, ali i med sa dodatkom šećera od repe, trske, glukoznog, fruktoznog, sirupa od kukuruza… Kilogram, na primer, takvog bagremovog meda, kojeg ima sada na tržištu, košta oko 400 dinara. Sa druge strane, prošle godine uopšte nije bilo bagremovog meda jer je bila loša godina. Neki pčelari imali su količine ostale iz 2015. godine, ali ne u tim količinama u kojim ih je sada na tržištu. Takođe, otkupna cena te vrste pravog meda je oko 450 dinara, plus 100 dinara troškova otkupljivača, plus 10 odsto poreza i 30 do 100 odsto prodajne marže. Realna cena je najmanje 800, pa i do 1.200 dinara. Pitanje je kako se nekom isplati da prodaje bagremov med ispod nabavne cene – navodi dr Živadinović.

Zbog svih tih problema, navodi on, prošle godine smo imali sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je formirao operativni štab koji se bavi suzbijanjem neispravnog meda na tržištu.

– To je veliki napredak. Tražili smo da se uključi i poreska inspekcija. Rezultat je da se danas med mnogo bolje kontroliše, ali mnogo posla je još pred nama. Na jučerašnjem sastanku sa nadležnima smo ugovorili da se izmeni Pravilnik o kvalitetu meda i da se u potpunosti prilagodi onim što važi u EU – kaže ovaj stručnjak i dodaje da će konačno prestati obmanjivanje potrošača da umesto pravog meda kupuju falsifikovani, koji može da bude i opasan po zdravlje.

TPKNEWS/R.B.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker