NAJAVA NOVOG ZAKONA: Obavezna registracija električnih bicikala i trajno oduzimanje vozila i dozvole

Predlog novog zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji bi trebalo da se nađe na javnoj raspravi do kraja godine, predviđa veće novčane kazne za brojne saobraćajne prekršaje i opciju trajnog oduzimanja vozila.

Foto: Pixabay/Ilustracija

– Možda najveća promena koja je predviđena u nacrtu novog Zakona biće znatno više kazne za saobraćajne prekršaje, jer je inflacija pojela i obesmislila sadašnje – , piše Blic.

Aktuelni Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa opciju privremenog oduzimanja vozila, a po rečima pomoćnika direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirka Kokovića u novom zakonu će se naći odredba o trajnom oduzimanju.

– Privremeno oduzimanje može da traje dve godine. I tu se plaća ležarina. Bitno je da smo ušli u taj proces jer to je nešto što postoji u Evropi, a tamo primenjuju i trajno oduzimanje. Tako da verujem da ćemo mi prepisati taj model – , rekao je Koković, a preneo Blic.

Radna grupa koja piše novi predlog zakona razmatra i opciju trajne zabrane upravljanja vozilom određene kategorije.

Biće uvedene i odredbe koje se odnose na električne bicikle, koji su trenutno nevidljivi za zakon, a koje će regulisati gde i pod kojim uslovima ljudi mogu da ih koriste.

Što se električnih bicikala tiče, one za sada se ne registruju, ali je bilo očekivano da se slične mere primene kao i za električne trotinete. Problem čine vozila koja se mogu kupiti u radnjama i na internetu, koja po svojoj konstrukciji, snazi i brzini pripadaju mopedu.

Uobičajena snaga je od 250 vati, ali se mogu pronaći električni bicikli i do 3 kilovata koje zapravo spadaju u kategoriju mopeda za koje je obavezna AM dozvola. Mogu izgledati kao bicikl, ali i kao pravi skuter (moped) koji ima pedale, dostiže brzinu do 45 km/h. Ova vozila za sada bez problema učestvuju u saobraćaju bez ikakvih zakonskih prepreka.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker