NEVREME U SREDNJOJ EVROPI: U Rumuniji pet osoba stradalo, deo Austrije okovan snegom (VIDEO)

Zemlje Srednje Evrope pogodile su velike poplave. U olujnom nevremenu u istočnoj Rumuniji stradalo je pet osoba. U Češkoj vodostaj dostigao opasne nivoe u desetak oblasti širom zemlje, plaveći kuće i puteve u više gradova i sela. U Poljskoj evakuacije iz predostrožnosti, nadležni upozoravaju da “najgore tek dolazi”. Vodostaj Dunava preti Budimpešti i Bratislavi. Upozorenja u Nemačkoj, Austriji i Sloveniji. Na Alpima već pao prvi sneg. Zabelelo se i na Jahorini.

Foto: Tanjug/Romanian Emergency Services – ISU Galati via AP

Nadležne službe u nekoliko zemalja centralne Evrope upozorile su na snažno nevreme i poplave tokom vikenda u Češkoj, Poljskoj, Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, a u međuvremenu na većim nadmorskim visinama već je pao i prvi sneg.

Nevreme je pogodilo 19 mesta u osam okruga u Rumuniji, pet osoba je stradalo u istočnoj Rumuniji. Jak vetar je oborio desetine stabala, koja su oštetila automobile i blokirala puteve i saobraćaj u toj zemlji.

Delove Austrije okovao je sneg, a na visinama iznad 1.400 metara pao je sneg visine od preko metar.

– Ono što su u nizijama kiša i poplave, na visinama iznad 1.400 metara, kao što je Obertauern, pao je sneg visine metar – , pišu austrijski mediji.

Zbog obilne kiše u nekoliko regiona u Austriji proglašena je vanredna situacija, a operativni centri proglasili su više desetina opština za područja katastrofe zbog obilnih padavina.

Situacija sa poplavama u Donjoj Austriji pogoršala se juče u večernjim satima. U Valdfirtelu, oko 120 kilometara severozapadno od Beča, očekuju se poplave, koje se u proseku dešavaju svakih 100 godina.

– Naredni sati će biti veliki test za naše hitne službe i brojne sunarodnike. Naročito se u Valdfirtelu očekuju izazovi istorijskih dimenzija – , upozorila je guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker