BEZ KLIME NA 40 STEPENI: U porodilištima je kao u rerni, ali važno da se grade stadioni

Tokom ekstremnih vrućina uslovi u pojedinim porodilištima širom Srbije su nehumani. Portal Bebac piše da su klima uređaji pokvareni, neservisirani ili uopšte ne postoje. Najgore je što se ovaj problem ponavlja iz godine u godinu.

Trenutne temperature u Srbiji dostižu paklenih 40 stepeni, a pojedina porodilišta pretvorila su se u „rerne“ u kojima trenutno borave porodilje, novorođenčad i medicinsko osoblje.

To navodi roditeljski portal Bebac i ističe da ovakva situacija nije samo nehumana, već i potencijalno opasna po zdravlje najosetljivijih članova našeg društva.

– U porodilištima širom Srbije vrućine su ogromne jer su klima uređaji pokvareni, neservisirani ili uopšte ne postoje. Nedostatak funkcionalnih klima uređaja u porodilištima nedopustiv je za današnje vreme. Umesto da se pruži utočište i adekvatna nega porodiljama i novorođenim bebama, porodilišta su postala izvor dodatnog stresa i brige. Visoke temperature mogu dovesti do dehidracije, toplotnog udara, problema sa dojenjem, a kod beba mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije – , kaže Jelena Ćirić Nikolić urednica portala Bebac.

Dodaju da je najgore od svega što ovaj problem nije nov i ponavlja se iz godine u godinu, što ukazuje na duboko ukorenjene sistemske propuste.

– Izgovori o nedostatku sredstava su neprihvatljivi, jer je ulaganje u zdravstvo, a posebno u zaštitu majki i dece, osnovna dužnost svake odgovorne države. Pokvarene i neservisirane klime, ne samo da su metafora za urušen sistem, već su i jasna poruka da se od građana i građanki očekuje da ćute i trpe dok se grade putevi, nacionalni stadioni i ekspoi. Sistem roditeljima poručuje da se snađu, da ne drame i da ne budu razmažene – , kaže Ćirić Nikolić.

Ona apeluje na nadležne institucije da hitno reaguju i obezbede adekvatne uslove u svim porodilištima.

– Takođe, zahtevamo da se sprovede detaljna istraga o tome zašto se ovaj problem ponavlja iz godine u godinu, te da se utvrdi odgovornost svih koji su doprineli ovakvoj situaciji. Svaka majka i svako dete zaslužuju najbolju moguću negu, a to uključuje i obezbeđivanje normalnih uslova u porodilištu. Ignorisanje ovog problema je samo jedan od pokazatelja da mame i bebe nisu prioritet, što je sramota za celu zemlju – , zaključuje Ćirić Nikolić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je početkom godine da će u aprilu ili maju mesecu biti povećan iznos pomoći roditeljima za prvo i drugo dete.

Međutim, o tom obećanju niko više ne priča, osim roditelja koji se pitaju zbog čega ono i dalje nije ispunjeno.

Tokom predstavljanja programa “Skok u budućnost – Srbija Expo 2027”, Vučić je kao novu meru države za podsticaj nataliteta naveo da će majke dobiti 500.000 kada dobiju prvo, a 600.000 dinara kada rode drugo dete.

– Država će od aprila ili maja ove godine za rođenje prvog deteta izdvajati 500.000 dinara, za drugo dete 600.000, a za treće i četvrto dete biće još ozbiljnija finansijska pomoć – , rekao je Vučić krajem januara.

O klimatizaciji porodilišta predsednik države se nije izjasnio.

U međuvremenu, osim loših uslova, gorući problem u porodilištima je i akušersko nasilje kome su izložene buduće majke i još nerođene bebe.

(Tpknews.com/Bebac.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker