MATORI DIREKTOR PRETI RESTRIKCIJAMA: Vodovod u Požarevcu puca na svakom koraku, krpljenje ne pomaže

Direktor vodovoda kaže da se krpi po prioritetima i preti građanima novim restrikcijama ako troše previše vode.

Foto N.R./M.V.

Hilandarska ulica u Požarevcu je, kao i ostale u četvrti Meminac, tako uska da se automobili mogu mimoići samo na retkim mestima.

Sada u njoj zjapi nekoliko rupa kroz koje kulja voda. Na jednom mestu asfalt se urušio oko pola metra i vozač mora da tu rupu ostavi između točkova, za šta treba veštine i sreće da se asfalt još ne uruši.

„Ovako stoji već dve nedelje. Zvali smo deset puta, ali niko ne dolazi“, kažu stanovnici ove ulice, a prenosi Vreme.

Ne treba mnogo tražiti po Požarevcu da se vide slični prizori. Rupe u asfaltu i vodovodnim cevima, baruštine, ponegde je to pokrpljeno, negde samo ograđeno da neko ne pogine.

Među meštanima je to jedna od glavnih tema razgovora ovog vrelog leta. Hronični problemi sa vodovodom ostavljaju brdske delove grada bez vode, povremeno se uvode restrikcije.

„Mislim da su cevi pukle na barem dvesta mesta“, kaže nam jedan upućeni sagovornik. „I sad oni ne stižu da pokrpe nego idu po prioritetima.“

„Oni“ su naravno gradska vlast, čvrsto u rukama naprednjaka sa kancelarijama koje su krcate partijskim kadrovima i prazne se tek u vreme kampanje kada kadrovi koriste „radno vreme“ da skupljaju kapilarne glasove i idu po mitinzima.

Na ulicama pak ostalo je malo „operativaca“, to posmatrač vidi već i po tome što se grad guši u đubretu. I što rupe po cestama znaju da zjape godinama, o raspuklim trotoarima da se i ne govori.

Foto N.R.

Što se tiče vodovoda, direktor Aleksandar Dimitrijević kaže da je vodovodna mreža stara u pojedinim delovima grada. „Kada je projektovana, nije bila namenjena ovako velikom broju priključaka do kojih se došlo u poslednjih nekoliko godina“, rekao je on za požarevački Boom 93.

Ali, građani da ne brinu, jer projekat se radi posebno za put ka Velikom Gradištu oko kojeg je niklo naselje gde su ranije bile samo vikendice.

Dimitrijević je još građanima pripretio novim noćnim restrikcijama ukoliko poraste potrošnja vode, ali valjda neće.

Aleksandar Dimitrijević, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija”

Što se tiče raspuklih cevi, kaže radi se po prioritetima. Što veća cev i ulica, to veći prioritet. A Hilandarska ulica sa početka teksta, recimo, nije prioritet.

Dimitrijević, kojem je već 68 godina, ali i dalje je u direktorskoj fotelji, na meti je kritika požarevačke opozicije koja tvrdi da je bahat i nesposoban da reši probleme vodosnabdevanja.

Ovome doduše treba dodati da – isto kao i kod potonuća grada u đubre – ni građani nisu nevini. Kao i drugde po Srbiji, nije retkost zalivanje travnjaka i bašte popodne, polivanje dvorišta, terasa i ulica da se „rashladi“, pa vode ako bude biće.

(Tpknews.com/Vreme)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker