KOLONIZACIJA ISTOČNE SRBIJE: Beograd poklanja Kinezima još 3,3 miliona kvadrata zemljišta u Majdanpeku

Kineski Ziđin Koper, po Zakonu o planiranju i izgradnji, traži pravo svojine nad još 3,3 miliona kvadratnih metara zemljišta u Majdanpeku. U listu nepokretnosti parcele koju kompanija želi da konvertuje u svoje vlasništvo piše da je zahtev predat 28. juna i da je zemljište kategorizovano kao “ostalo zemljište, šuma 6. klase”.

Foto: Ilustracija/Screenshot

Irena Barbulović, odbornica u Skupštini Majdanpeka i aktivistkinja u Majdanpeku kaže, da ono što stoji “pravno u papirima” nije isto što se dešava i na terenu i navodi da su u Majadnpeku mnogi objekti, kao i zgrade u kojima žive ljudi, već u vlasništvu te kineske kompanije.

– Zahtevom za konverziju zemljišta su svi zbunjeni i pravna struka i mi na terenu. Želim da kažem da stanje na terenu nije isto kao i na papiru u pravnom delu. Konkretno kada je reč o parceli za koju je Ziđin podneo zahtev za konverziju, tu je nekada bila šuma i nikada nije peimenovana u građevinsko zemljište. Međutim, stanje na terenu je još gore, tu se nalazi jalovišno jezero i jalovina. Pravo je pitanje zašto se sada traži postupak konverzije. Moram da napomenem da za nas u Majdanpeku to nije iznenađujuće, jer mi živimo nešto sasvim suprotno od onog što piše u papirima – , rekla je u emisiji Newsnight Irena Barbulović, odbornica u Skupštini Majdanpeka i aktivistkinja u tom gradu.

Ona kaže da smatra da su Kinezi počeli po etapama da prebacuju zemljište iz javne u privatnu svojinu, kao i da se pitaju zašto to rade kada, kako je navela postoji ugovor o strateškom partnerstvu na osnovu kojeg je sve to već kupljeno.

– Ali postoje delovi u tim ugovorima koji su zatamljeni i mi dalje tražimo da ih skroz dobijemo na uvid po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja. Zašto se sada sve ovo radi. Na 800 metara od parcele koju traži Ziđin je selo, a na 50 metara je vodoizvorište i to nas sve plaši i da ovo neće biti kraj njihovim zahtevima. Kinezi koriste i druga zemljišta i to da li su u njihovom vlasništvu na papiru ili ne njima nije važno, i nas to. Čuvena parcela 624/1, na planini Starica, tamo se nalazi severni revir i tamo se eksploatiše ruda, a ta parcela je i dalje je u vlasništvu Srbije, a data je na eksploataciju Srbijašumama – , istakla je Barbulović.

Ona je rekla da je ovo tek početak ali i da postoje i druge parcele na kojima se isto radi.

– Postavlja se pitanje kako je to moguće, zašto se u katastru prave zabeležbe, a zapravo na terenu nije stanje kako piše u zabeležbama. Kada tražimo ugovor kažu imate na sajtu, a on je tamo zatamnjen, i sve će se ovo tek dešavati i na drugim parcelama. Vi morate da znate da su sam grad i objekti u njemu, već u vlasništvu kompanije Ziđin, da i zgrade u kojima živimo su u vlasništvu te kompanije i to se vidi u katastru – , zaključila je Barbulović.

Podsećamo, Ziđin koper podneo je zahtev za konverziju tri miliona kvadratnih metara zemljišta iz državne u privatnu svojinu, vidi se iz javno dostupnih podataka u katastru. U Agenciji za prostorno planiranje i urbanizam, pak, navode da je konverzija omogućena samo za građevinsko zemljište, a da je ovde reč o zemljištu na kojem se obavlja eksploatacija mineralnih sirovina, te da im Ziđin koper nikada nije uputio takav zahtev.

Parcela broj 1257/13 u katastarskoj opštini Majdanpek u svojini je države Srbije. Pravo korišćenja tih 3.328.088 kvadratih metara, prema podacima katastra, ima kompanija Ziđin koper (Serbia Zijin Copper  DOO Bor).

U katastar je, 28. juna ove godine, upisana zabeležba da je „pokrenut postupak po zahtevu za upis prava privatne svojine – konverzije u korist Srbija Ziđin koper Bor“.

Sa druge strane direktor Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Srbije, reagujući na medijske napise da će kompanija Ziđin koper bez naknade u svojinu dobiti 3,3 miliona kvadrata zemljišta, je objasnio da se postupak za konverziju prava korišćenja u pravo svojine, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, primenjuje samo na građevinsko zemljište.

– Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Srbije nema nikakvu ulogu u slučaju pokrenutog zahteva za upis prava svojine u korist kompanije Ziđin koper, na katastarskoj parceli broj 1257/13 KO Majdanpek – , izjavio je Fonetu direktor Agencije Đorđe Milić.

(Tpknews.com/N1)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker