USKORO NOVA PRAVILA? Kaznu za pojas plaćaće svi u vozilu ako samo jedan nije vezan

Visoke kazne jedva su naterale vozače u Srbiji da počnu da vezuju sigurnosni pojas. Suvozači se takođe revnosno pridržavaju ovog pravila, ali oni koji sede pozadi i dalje retko kada to urade. Nevezivanje pojasa na zadnjem sedištu automobila je saobraćajni prekršaj koji ogromna većina pravi, a kazne su ogromne! I ne samo to – na taj način u slučaju sudara oni su “potencijalne ubice sa zadnjeg sedišta”.

Foto: Profimedia

Dakle, i dalje postoji veliki broj putnika u automobilima koji ne koriste pojaseve, posebno oni na zadnje sedište u vozilu. Zbog toga srpske vlasti po uzoru na Belgiju pripremaju nove izmene zakona.

U Belgiji, ovaj novi Zakona o bezbednosti saobraćaja počeće da se primenjuju od 1. septembra, a kako se nezvanično saznaje, vlast u Srbiji planira da isti Zakon prepiše od belgijske vlasti.

Svi putnici u vozilu mogu biti kažnjeni ako samo jedna osoba nije vezana sigurnosnim pojasom, prenosi „Dnevnik“.

Uglavnom, nevezana osoba će platiti kaznu od 10.000 dinara, ali će isti iznos morati da plate i vozač kao i ostali putnici u vozilu, čak i ako su vezani.

Njih će kažnjavati zbog propusta da utiču na osobu koja nije vezana.

Među vozačima postoji uvreženo mišljenje da je zadnje sedište, posebno zadnje sedište iza vozača, najbezbednije mesto u automobilu.

Međutim, istraživanje o saobraćajnim nesrećama koje je sprovelo Nemačko udruženje osiguravajućih kuća pokazuje sasvim drugačije.

Naime, analize ove organizacije navode da je samo deset odsto povređenih u saobraćajnim nezgodama sedelo na zadnjem sedištu. Međutim, ovaj broj treba uzeti sa rezervom jer nije isti broj putnika koji sede na prednjim i zadnjim sedištima.

U većini slučajeva zadnja sedišta u vozilu su prazna. Ipak, to ne znači da ne vezivanje pojasa kod putnika na zadnjim sedištima ne utiče na njihovu bezbednost.

(Tpknews.com/I.M.S.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker