HITNO MOBILISANO 1.000 VOJNIKA: Dunav preti da potopi Beč, stanovništvo upozoreno na katastrofu

Ciklon Boris je već izazvao haos u srednjoj Evropi, a ekološke vlasti u Rumuniji su na oprezu. Ovaj vremenski fenomen doneo je teške snežne padavine na planinska odmarališta u Austriji i Italiji, a očekuje se da će se njegovi efekti osetiti i u drugim evropskim zemljama u narednim danima.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

U Rumuniji, meteorolozi su izdali narandžasta upozorenja za kišu i poplave, predviđajući ekstremne vremenske uslove u naredna dva dana. Očekuju se intenzivne padavine sa rizikom od poplava i niskim temperaturama.

U Italiji, turisti su bili iznenađeni slojem snega od oko 30 centimetara, dok je u Austriji snega bilo još više. U Češkoj i Poljskoj, ciklon donosi obilne kiše sa akumulacijama vode koje bi mogle dostići do 400 litara po kvadratnom metru. Vlasti se boje da bi poplave mogle biti uporedive sa razornim poplavama iz 1997. godine.

Stanovništvu se savetuje da prati uputstva lokalnih vlasti i pripremi se za ekstremne vremenske uslove, koji bi mogli ozbiljno uticati na infrastrukturu i zajednice u pogođenim oblastima prenose rumunski mediji.

Austrijske vlasti izdale su upozorenje građanima, a takođe mobilisale su i 1.000 vojnika u slučaju da Dunav poplavi Beč.

Retko, ali ovoga puta Beč je u potpunosti pogođen ekstremnim vremenskim uslovima. Zapadni deo grada posebno ugrožavaju moguće obilnije padavine.

Vlasti Beča zato savetuju „izbegavanje nepotrebnih putovanja i boravak na javnim mestima samo kada je to neophodno i samo na kratko”. Osim toga, služba za zaštitu od poplava upozorava da potoci Bečke šume, Liesing i Vienflus, mogu brzo da nabujaju i poplave priobalna područja. Zbog toga se savetuje izbegavanje nepotrebnih putovanja. Uz jaku kišu i vetar ovih dana, najbolja odluka je da ostanete kod kuće.

Bečke organizacije za vanredne situacije – pre svega vatrogasna služba i služba za zaštitu od poplava stalno prate situaciju s olujom i kišom. Viener Linien se pripremio i za predstojeći kišni vikend – javni prevoz je u stalnoj koordinaciji sa hitnim službama i ima dodatno dežurno osoblje kako bi u najkraćem mogućem roku otklonio eventualne smetnje.

– Ciklon se kreće prema severu, severoistoku, zadržaće se neko vreme u Istočnoj Evropi, a zatim skrenuti prema zapadu. Ova situacija obično donosi obilne kiše, katastrofalnih razmera – , rekao je Tomaš Hrdinka, hidrološkinja iz TGM istraživačkog instituta.

Ciklon Boris, sistem niskog pritiska visoke intenziteta, bio je jedan od najznačajnijih vremenskih fenomena koji su pogodili regione u blizini Indijskog okeana. Formiran u ranoj fazi sezone ciklona, Boris je pokazao moć i razorni uticaj tropskih ciklona na ranjive zajednice.

Ciklon Boris formiran je u tropskom regionu Indijskog okeana, inicijalno kao oblast niskog pritiska. Povoljni uslovi, kao što su visoke temperature okeanske vode i povoljni vetrovi, pomogli su u njegovoj intensifikaciji, pretvarajući ga u snažan ciklon.

Njegov put uključivao je prolazak kroz nekoliko ostrva i obalnih regiona, izazivajući zabrinutost i pripreme za hitne intervencije u pogođenim oblastima.

Suočeni sa ciklonom takve magnitude, lokalne i međunarodne vlasti mobilisale su resurse za upravljanje vanrednom situacijom. Informativne kampanje i kampanje za rano upozorenje bile su ključne za pripremu stanovništva i smanjenje rizika.

Nakon prolaska ciklona, sprovedene su operacije spasavanja i oporavka kako bi se pomoglo pogođenim zajednicama da se obnove. Pored toga, humanitarne organizacije i međunarodne agencije pružile su pomoć i resurse za podršku naporima obnove.

– Hrvatska konkretno nije prošla teško kao što je prošlo sedište Evrope – , rekao je za 24sata glavni direktor DHMZ-a Ivan Gutler. Otkrio je da će subota, što se tiče padavina, biti nešto mirnija, dok se nastavak većih očekuje krajem današnjeg dana i u nedelju.

– Treba obratiti pažnju na vetar, buru i severna strujanja. U Hrvatskoj će biti značajnih padavina, ali ništa alarmantno. Puno više pratimo šta se dešava u centralnoj Evropi, gde su zaista ekstremne količine padavina, pa će to povećati pritisak i na naše reke, prvenstveno mislim na Dunav – rekao je šef DHMZ-a.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker