DA LI JE CRKVA UZ NAROD ILI UZ MAFIJAŠE? U Valjevu održan veliki protest protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma (FOTO/VIDEO)

Na gradskom trgu trgu u Valjevu juče je održan protest protiv Rio Tinta i iskopavanja i eksploatacije litijuma u Srbiji, ali i u valjevskom kraju.

Foto: Facebook

Kako je javila reporterka N1 ljudi su se okupili kako bi poslali svima poruku da neće dozvoliti da se posao iskopavanja litijuma nastavi.

Prema rečima okupjenih građana “protest je potpuno vanstranački i ima za cilj da animira sve ljude, koje god politčke orijentacije bili ili verskog opredeljenja, partizani ili Nemci da se ujedine oko toga da se u okolini Valjeva ne rudari.

– Imaju rok od 40 dana da usvoje zakon ili će 41-prvog dana imati blokade ključnih tačaka i železnica – , istakli su okupljeni Valjevci.

Nije samo Jadar meta kompanija za eksploataciju litijuma, mnoga mesta u Srbiji imaju isti problem sa inim stranim korporacijama, koja uveliko vrše istražne radnje. U Valjevskom kraju se time bavi kanadska kompanija „Evro litijum Balkan“, koja je u mnogim selima u okolini Valjeva postavila svoje sonde, ali su radovi privremeno obustavljeni zbog protesta građana i meštana.

Foto: Facebook

Ovih dana se na društvenim mrežama pojavila objava „Dragi prijatelji, drugovi, komšije, poznanici, četnici, partizani, pacifisti, komunisti, kapitalisti, liberali, građani, seljaci, predstavnjici vladajuće stranke i opozicije, sportisti, navijači, radnici, učitelji… vreme je da se stane u jednu kolonu i kaže ne eksploataciji litijuma“ kojom su građani pozvani na protestni skup na Gradskom trgu u Valjevu.

I da se kaže, nikada jedan skup u Valjevu nije bio tako posećen, hiljade ljudu je bilo na Gradskom trgu i Glavnoj ulici. Posle „Marša na Drinu“, prisutnima se obratila studentkinja matermatike BU, Sofija Janevski, koja je rekla da nije član ni jedne stranke, politikom se ne bavi, pred svima stoji kao patriota i rodoljub.

Kako je rekla, nema više mesta za prazne priče, nadmudrivanja i politikanstvo, ovo je tema iznad svih tema, borba iznad svih borbi, ne postoji ni jedno mesto na svetu koje može zvati svojim domom osim ovoga ovde, ovo je moja zemlja, ovo je moj narod, ovo je moja kuća, u koju sada nadiru lopovi, otimači, koji hoće sve da sruše i da nas unište..Želim da se naši glasovi čuju i šapatom, a ne samo kad vrištimo. Želim da živim, ali sam prinuđena da se borim, činiću to, i radim to i sada. Svoje obraćanje, uz masovno odobravanje, završila je rečima, Nema više ćutanja, nema povlačenja, ne damo našu Srbiju!

Posle nje skupu se obratio filmski režiser Zoran Đorđević, Valjevac koji od 1999. živi u Brazilu. On je završio Akademiju u Pragu, a za svoj rad je dobio nekoliko prvih nagrada Festivala dokumentarnog filma u Beogradu, a nedavno je osvojio Zlatnu palmu u Kanu u kategoriji filmova posvećenih osobama sa invaliditetom, za dokumentatni film „Zidovi života“, o Santosu Markosu, koji ima cerebralnu paralizu i slika levim stopalom.

Đorđević je upitao, kako su se okupili, rekavši da su ga mnogi pitali, ko je organizator, i odgovorio Vi ste organizator, zato što je razlog naš grad. Nastavio je Mi moramo da rešimo problem sa nama samima, i biće nas sve više i više, i nećemo stati, ovo je poruka onima koji hoće da odrede našu budućnost, našu budućnost neće određivati oni, nego mi!

Zatim je rekao da ga je, sa porodicom, oterao Miloševićev režim ’99, da se vratio na isto mesto gde je, na Petrovdan ’99, bio sa Bogoljubom Arsenijevićem Makijem, da bije novu bitku za Valjevo i Srbiju, hoćemo sa ovog mesta, kako je rekao, da pošaljemo poruku mafijašima šta mislimo, i upitao, Je l’ rudnik dobar za nas, i dobio horski odgovor, Nije!

Poručio je da se večeras ne završava, ovo je samo početak, očekuje da se pridruže poznate ličnosti, institucije, poziva kolege umetnike, pevače, pokušava da dobije Željka Joksimovića, na to je smeh prisutnih otišao u nebesa, da kažu da li nam treba litijum, očekuje od mnogih da izađu i javno se oglase, poziva sve bivše gradonačelnike da se pridruže, jer mi se pitamo, i od nas sve zavisi. Ovo je naš Titanik, moramo biti sposobni da se spasimo, moramo svi zajedno, ako odbranimo grad, odbranićemo državu.ù

Posle govora na gradskom trgu okupljeni građani su se uputili ka gradskom hramu ispred kojeg su zatražili od Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se izjasni da li je uz narod ili uz mafijaše.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Veliki naklon narodu Valjeva i okoline za hrabrost i ljubav koju osećaju za rodnu grudu. Sramota me je naroda braničevskog okruga koji su se zavukli u misije rupe, trpe i ćute.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker