CRNI OBLACI JURE KA SRBIJI: Spremite se za udar superćelijske oluje, moguća izlivanja Mlave, Peka i bujičnih vodotokova

Danas posle podne i u toku noći očekuje se dolazak hladnog fronta uz jak severozapadni vetar, lokalne nestabilnosti i osetno osveženje.

Screenshot

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) za večeras je najavio dramatičnu promenu vremena, upozorivši na grmlјavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom. Ipak, izgleda da stižu već u popodnevnim satima – novom prognozom oglasio se i meteorolog amater Marko Čubrilo, čije prognoze na Facebooku prati ceo region.

– Danas kasno posle podne prvo na severozapadu regiona jače pogoršanje uz lokalne nestabilnosti, pojavu pljuskova, a dolazak hladnog fronta na pregrejanu podlogu stvariće gotovo idealne uslove za jake lokalne nepogode i to najviše nad severozapadom Hrvatske, severoistokom i istokom BiH, severnim, zapadnim i centralnim delovima Srbije. Moguća je LOKALNA pojava krupnog grada i jake oluje – , istakao je Čubrilo i prikazao modele po kojima se vidi da će oblačnost biti pred Srbijom već danas oko 18 sati.

Kako je napomenuo, iznad određenih oblasti „danas posle podne i u prvom delu noći ka utorku moguća je pojava multi i superćelijskih olujnih struktura i lokalno jake oluje“.

– U utorak nestabilno uz kišu i pljuskove, a osveženje će se zadraži do oko sledećeg vikenda, noći znatno svežije, a dnevni maksimum od +14 do +26 stepeni Celzijusa. Za dolazeći vikend postepeno sve toplije i od oko 07. jula počinje nov topao talas koji bi mogao potrajati sve do oko 15. jula ili koji dan duže. Posle 11. jula bi bilo ređe pojave pljuskova. Nema načina da se unapred predvidi gde će se pljuskovi pojaviti i koje će snage biti tako da nema načina da se tako nešto predvidi – , dodao je Čubrilo uz napomenu da su „izneti podaci i procene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode“.

Upozorenje za reke Mlavu, Pek i bujične vodotokove

U utorak i sredu porast nivoa u gornjim delovima sliva sa pritokama, moguća i izlivanja na bujičnim vodotocima.

– Na slivu Jadra i Kolubare sa pritokama, Tamnavi, Ljigu i Ubu, na Jasenici i Kubršnici, na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama, kao i na gornjem toku Mlave i Peka sa pritokama vodostaji će 2. na 3. jula biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa – , saopštio je RHMZ.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

Na jugozapadnim, južnim i jugoistočnim delovima Beograda (prigradske opštine) tokom 2. jula moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotokova.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker